hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél
2013. 07. 20. BA Nyomtatás

Málna termesztése házikertben

Az egyik legfinomabbnak tartott és legkönnyebben termeszthető házikerti gyümölcs, amelynek most leírjuk az ültetését, ápolását és legfontosabb növényvédelmi tennivalóit.

Metszés DVD

A málnának (Rubus idaeus) kúszó és egyenesen növő fajtái vannak forgalomban, önmegtermékenyülők. Érése júlus-augusztustól várható, fajták szerint, többször illetve ősszel termő fajták júliustól októberig.

A jóízű málna igen alkalmas házikertben való termesztésre. Így a szállításra érzékeny gyümölcsöt mindig frissen tudjuk szedni. A különböző fajták vad málnáinkból származnak. A kertben természetesen a málnát a vad rokonoknál természetesen több ápolásban kell részesíteni, hogy bőséges legyen termésünk a befőttek, zselék, lekvárok, levek és desszertek készítéséhez.

Málna

Termőhely

A málna a szél-, és fagymentes helyeket részesíti előnyben és kiválóan megfelel kerítés-, vagy sövénynövénynek. A nagyobb hozam érdekében legjobb, ha drótkorlát mellett neveljük a töveket.

Lényeges, hogy a talaj egyenletesen nedves, tápanyagban gazdag és kissé agyagos legyen, de ne nagyon tartalmazzon meszet. A málna eredetileg erdei növény és sekélyen, a talajfelszínen gyökerezik. Ezért a talajt árnyékolnunk kell és alapjában véve csak sekélyen szabad megművelni.

Ültetés

Ültetés előtt vágjuk vissza a málnavesszőt 15 cm-re (4 rügy). A málna nem az idős vesszőkön növekszik tovább, hanem a gyökértörzsből hajt, ezért fontos a sekély ültetés. A talajt tőzeggel javítsuk, és ha lehetséges humusz réteggel lássuk el.

A bokrokat ne túl mélyre, egymástól 40-50 cm-re ültessük, 1,2 m-es sortávolságban. Második évben feszítsünk ki a sorok hosszában 3 dróthuzalt, egymás felett 50 cm távolságban, összesen 1,5 m magasan, és a málnavesszőket kötözzük hozzájuk. Néhány fajta nem igényel támasztékot.

Ápolás

A száraz nyári napokon alaposan be kell öntöznünk a málnát.

Ősszel trágyázzunk komposzttal, vagy trágyával, amit a sorközökbe dolgozunk be. Ha szokványos ásványi trágyát alkalmazunk, négyzetméterenként 50-70 g-ot adagoljunk (ne használjunk mész tartalmú trágyákat). A többször termő fajtákat gyakrabban trágyázzuk.

Különösen fontos a bő termés eléréséhez a helyes metszés. Közvetlen a szüret után a letermett vesszőket vágjuk vissza egészen a gyöktörzsig. A gyenge hajtásokat távolítsuk el teljesen és csak a 3-4 a legerősebb vesszőt hagyjuk meg a tövön, mivel ezek hozzák a következő évi jó, darabos termést. Az ősszel termő fajtáknál a szüret utáni időszaktól tavaszig végezhetjük el a vesszők metszését. A málna az egyéves vesszőkön terem.

Szüret!

Növényvédelem

A málna jellemző ádáz ellensége a málna vesszőfoltossága, ami a vesszőkön látható ibolyás-kék foltokról ismerhető fel. Ez késő nyáron a kéreg elhalásához vezet, ami felreped, és a gomba-spórák kiszabadulnak, majd újra fertőznek.

Ezért nagyon fontos, hogy szüret után a letermett vesszőket azonnal eltávolítsuk és megsemmisítsük. A betegség fellépését a kiegyenlített trágyázással enyhíthetjük, ill. megakadályozhatjuk. Az egyoldalú istállótrágyázás, ezen kívül a sűrű növényállomány és az elöregedett növények növelik a betegségre való hajlamot. A védekezésnél gomba-, és rovarölő szereket kombináltan alkalmazzunk.

Tetszett? Oszd meg: